21.11.2019

Pakara- ja iskiaskivut = Piriformis jumissa?


Olen useasti kuullut näissä hommissa miten piriformis-lihas aiheuttaa aina ongelmia, tulee pakarakipuja, iskiasoireita yms. Sitä sitten pitäisi hoitaa runnomalla tai venyttelemällä ja näin oireiden pitäisi loppua. Asia ei kuitenkaan ole (taaskaan) näin yksinkertainen. Tässä nopea infoisku Deep gluteal syndroomasta (DGS).

DGS on alidiagnosoitu ongelma jota usein kutsutaan Piriformis-syndroomaksi, todellisuudessa syitä iskiashermon ahtautumiselle syvällä pakarassa on paljon muitakin. Piriformis-syndrooma on yksi DGS:n alaluokituksista. DGS pitää sisällään monia hermoahtaumia kuten, rustonauhojen aiheuttamat ahtaumat, triceps coxaen syndrooma, hamstring syndrooma ja ischiofemoraali ahtauma. 

Oireet ovat usein epämääräiset, siksi ne sekoitetaan helposti selkävaivoihin kuten välilevypullistumiin ja lonkkavaivoihin. Yleisemmät oireet sisältävät mm. lonkan, alaselän tai pakaran alueen kipuja ja arkuutta, myös alaraajaan etenevät hermosäryt ovat yleisiä. Istuminen on yleensä haastavaa, maksimissaan 20-30min yhtäjaksoisesti. Alaraajassa voi olla myös tuntopuutoksia ja kävely voi vaikeutua. Kipuja on usein öisinkin ja päivän mittaan oireet helpottavat. 

DGS:n ensisijainen hoito on konservatiivinen, minun perspektiivistäni: lepo, aktiviteetti muutokset, manuaaliterapia ja harjoitusterapia. Mikäli konservatiivinen hoito ei riitä, voi olla jatkotutkimukset ja  leikkaushoito paikallaan. Yleisesti ottaen vaiva on hyvin hoidettavissa mutta diagnosointi voi joskus tuottaa haasteita. 

Lähteet: 

Carro ym 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5193530 

Fishman ym 2002. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003999302090093


Ota yhteyttä


Varaa aika

Riku Rantanen

Osteopaatti

Urheiluhieroja

Personal trainer

info@rikurantanen.fi

044 5841842